Przepis na Chleb Wiejski

Przepis na Chleb Wiejski

24 marca 2020 0 przez Dino19833

Składniki:

Zaczyn
30 g zakwasu
175 g letniej wody
175 g białej mąki żytniej 720

Ciasto
325 g letniej wody
500 g mąki pszennej chlebowej np.650
1 3/4 łyżeczki soli

  • Składniki na zaczyn wymieszać. Ma powstać gęsta pasta. Odstawić na 8-12 godzin-zaczyn powinien podwoić objętość.
  • Zaczyn wlać do dużej miski, dodać wodę i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyrabiać mikserem, aż się zrobi elastyczne i jednolite .Wsypać podpieczone na suchej patelni ziarna sezamu czarnego.
  • Przełożyć do na olejonej miski i odstawić do podwojenia objętości -tu trwało to 2 godziny 45 minut, w połowie czasu wyjąć, delikatnie rozciągnąć, złożyć jak kopertę i z powrotem umieścić w misce.
  • Z ciasta uformować zgrabny bochenek – ja włożyłam ciasto do formy keksowej, wysmarowanej smalcem i wysypanej mąką razową – i umieścić w koszyku do wyrastania na około 1 godzinę i 15 minut.
  • Wyrośnięty chleb przełożyć na gorący kamień lub gorącą blachę, szybko naciąć i piec około 30-40 minut, aż się zrobi ciemnobrązowy. Jeśli chleb jest w formie keksowej wstawić go wraz z formą na kratkę z piekarnika.
  • Piec w temperaturze 230C,na dno piekarnika wysypać kilka kostek lodu.

SMACZNEGO 🙂